Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(37)
Forma i typ
Książki
(35)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Filmy i seriale
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(54)
wypożyczone
(8)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
bibl. Sieradz
(18)
filia Poddębice
(11)
filia Wieruszów
(6)
filia Pajęczno
(6)
filia Łask
(3)
filia Wieluń
(4)
filia Zduńska Wola
(12)
Czytelnia bibl. Sieradz
(2)
Pracownia multimedialna Sieradz
(2)
Autor
Czapski Janusz (1946- )
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(3)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Ambrozy Scott
(1)
Andruszko Robert
(1)
Bortnowska Małgorzata
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Burda Piotr R
(1)
Bączyk Stefan
(1)
Carper Jean
(1)
Conway Rana
(1)
Daiber Claudia (1955- )
(1)
Dasiewicz Beata
(1)
Dobrosz-Teperek Katarzyna
(1)
Dąbrowska Anna (lekarz)
(1)
Eichler Wolfdietrich
(1)
Freilich Jemmy. Jesteś tym , co jesz - otyłość : cz.I
(1)
Galiński Grzegorz
(1)
Gepert Dorota
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Grajek Włodzimierz (1946- )
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Gutowska-Jabłońska Małgorzata
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Holford Patrick
(1)
Horowitz Steve
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Kierebiński Czesław
(1)
Koper Zygmunt
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kucharczyk Anna
(1)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mautino Beatrice
(1)
Mirońska Małgorzata
(1)
Mogadam Michael
(1)
Moskal Maria
(1)
Musielak Sebastian
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Przybylak Zbigniew (1953-2012)
(1)
Pszczołowski Konrad
(1)
Roberta Sally. Co ci dolega - Grube dzieci
(1)
Roberta Sally. Zmącony umysł : Zaburzenia odżywiania
(1)
Roik Jacek
(1)
Rudowska Agata
(1)
Sally Roberta
(1)
Schlosser Eric
(1)
Sherwood Mendy. Jesteś tym, co jesz - otyłość : cz.III
(1)
Slack Emma. Jesteś tym, co jesz - otyłość : cz.II
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Szcześniak Łucja
(1)
Sztuba Sabina
(1)
Temple Nicola
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Walker Danelle
(1)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Zaidan George
(1)
Zarębska-Tutak Anna
(1)
Zawadzka Karolina
(1)
Ziemlański Światłosław
(1)
Złotorzycka Jadwiga
(1)
Żak-Cyran Bożena
(1)
Żukowski Paweł
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(36)
Język
polski
(36)
Odbiorca
14-17 lat
(1)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Rodzice
(1)
Szkoły ponadgimnazjalne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Film amerykański
(1)
Film polski
(1)
Temat
Odżywianie
(19)
Zdrowe odżywianie
(15)
Żywność
(13)
Dietetyka
(3)
Technologia żywności
(3)
Chemikalia i wyroby chemiczne
(2)
Długowieczność
(2)
Gastronomia
(2)
Kultura stołu
(2)
Otyłość
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywność wygodna
(2)
Badania naukowe
(1)
Chemikalia
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Cukier
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dzieci
(1)
Fizjologia
(1)
Gluten
(1)
Harmonizacja prawa
(1)
Higiena
(1)
Jakość żywności
(1)
Konsumenci (ekon.)
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Metabolizm
(1)
Mikroelementy
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Prawo ochrony środowiska międzynarodowe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Psychologia dziecka
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Stres
(1)
Walker, Danelle
(1)
Wegetarianizm
(1)
Witaminy
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wychowanie w rodzinie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Żywność transgeniczna
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Opracowanie
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Podręcznik
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Film dokumentalny
(1)
Film edukacyjny
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(15)
Kulinaria
(6)
Biologia
(3)
Chemia
(3)
Historia
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47496 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 28.12.2023
(Seria #Nauka)
Bibliografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Wieruszów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 24536 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47051 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 05.10.2023
W tej książce, z oszałamiającą szczerością i przejrzystością na temat osobistych cierpień i szkód, jakie przyniosła jej choroba w sferze cielesnej, emocjonalnej i duchowej, Danielle opisuje wszystko, czego nauczyła się podczas swojej dziesięcioletniej podróży ku uzdrowieniu. Dzięki swojej wytrwałości i determinacji Danielle może opowiedzieć historię, która daje nadzieję - nadzieję, że pomimo dolegliwości i trudności można żyć całą pełnią, szczęśliwie i zdrowo, nie czując się wykluczonym ani pozbawionym czegokolwiek. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126662 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 02.10.2023
Na okładce: Odzyskaj zdrowie i schudnij krok po kroku przy wsparciu ekspertów. Proste przepisy na śniadania, obiady i kolacje. Pyszne domowe desery bez grama cukru.
Indeks.
W naszej książce przygotowaliśmy specjalny program, dzięki któremu w cztery tygodnie krok po kroku przeprowadzisz cukrowy detoks. Ułatwimy ci przejście przez każdy z siedmiodniowych etapów, pomożemy zaplanować listę zakupów, pokonać kryzysy i zachcianki. Zmienisz nawyki i uwolnisz ciało od cukru. Podziękują ci za to twoje serce, trzustka i mózg. Okiełznasz nadmierny apetyt, zyskasz promienna i gładka skórę, a także szczupła sylwetkę. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 126661 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 02.10.2023
Smak zdrowia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański. - [Wydanie 3]. - Kraków : Otwarte, 2023. - 365, [19] stron : fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Jako dojrzała kobieta w 2006 roku postanowiłam zupełnie zmienić życie i wziąć swoje zdrowie i szczęście we własne ręce. Od tego czasu nieustannie się rozwijam, korzystam z darów natury, ziół, mądrości ajurwedy i medycyny chińskiej, a także polskiej medycyny naturalnej. Dzięki temu już od wielu lat ani ja, ani moi bliscy nie przyjmujemy antybiotyków, leczymy się wyłącznie za pomocą metod naturalnych. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 126660 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 29.05.2023
(Psychologia)
Indeks ISBN : 978-83-233-3051-6
Bibliogr. s. [293]-348. - Indeksy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 118379 (1 egz.)
filia Poddębice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34334 (1 egz.)
filia Wieruszów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24599 (1 egz.)
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43348 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 28.06.2022
Bibliografia, netografia na stronach [223]-239.
Książka dla studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego żywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47503 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 13.06.2022
Bądź keto : dieta, zdrowie i styl życia oparte na naukowych podstawach / Sabina Sztuba. - Gliwice : Septem, copyright 2022. - 468, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 444-459. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47420 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 05.01.2022
(Chemia wokół Nas)
Bibliografia na stronach 69-71.
Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych. [od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 125213 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 28.12.2021
Na okładce: dzienne zapotrzebowanie, ograniczenia w stosowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Poddębice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37247 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 13.12.2021
Woda. Czipsy. E-papierosy. Masło. Kawa. Cukier. Chlor. Frytki. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z naszym ciałem? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 125232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 27.10.2021
Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika "Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę" - opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”. [od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 125078 (1 egz.)
Książka
DVD
W koszyku
Data zmiany: 25.02.2021
Super size me : czy wiesz, co jesz ?! / reżyseria Morgan Spurlock. - [Amsterdam] : Fortissimo Films, 2005. - 1 płyta wizyjna DVD (96 min.) : dźwięk, kolor ; 12 cm.
(Najlepsze Światowe Dokumenty)
Oryginalny wyprodukowano w 2004 r.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pracownia multimedialna Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 373 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 19.02.2021
Bibliografia na stronach [323]-337. - Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 124709 (1 egz.)
Książka
DVD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pracownia multimedialna Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 242 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 21.10.2020
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46810 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Poddębice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35684 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Data zmiany: 14.10.2020
Vademecum zdrowej żywności / Zygmunt Koper, Jacek Roik. - Warszawa : "Spar", 1992. - 158, [1] s. : il. ; 23 cm.
Forma i typ
Indeks ISBN : 83-85359060
Na okł. brak nazwy pierwszego aut.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Poddębice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31324 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Data zmiany: 14.10.2020
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Indeks ISBN : 83-7404-162-5
Bibliografia na stronach 253-[259].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Pajęczno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23205 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej