Produkcja żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
filia Wieruszów
(1)
Autor
Moskal Maria
(1)
Temple Nicola
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Polska
(3733)
Powieść polska
(3633)
Język polski
(2430)
Podręczniki akademickie
(2270)
Literatura polska
(2021)
Produkcja żywności
(-)
Matematyka
(1871)
Poezja polska
(1838)
Dziecko
(1340)
Pamiętniki polskie
(1225)
Język niemiecki
(1172)
Język angielski
(1134)
Fizyka
(1084)
Wydawnictwa popularne
(1068)
Historia
(1019)
Opowiadanie polskie
(1011)
Kobieta
(970)
Nauczanie początkowe
(953)
Pisarze polscy
(950)
Szkolnictwo
(921)
Podręczniki
(907)
Wychowanie
(907)
Wychowanie w rodzinie
(892)
Wojsko
(873)
Literatura
(863)
Pedagogika
(861)
Filozofia
(847)
Rodzina
(833)
Powieść amerykańska
(812)
Publicystyka polska
(750)
Wojna 1939-1945 r.
(733)
II wojna światowa (1939-1945)
(731)
Biografie
(722)
Sztuka
(711)
Język rosyjski
(708)
Powieść angielska
(704)
Relacje międzyludzkie
(700)
Chemia
(698)
Młodzież
(686)
Nauczyciele
(680)
Miłość
(662)
Wychowanie przedszkolne
(651)
Przedsiębiorstwo
(639)
Biologia
(634)
Nauczanie
(612)
Psychologia
(595)
Technika
(541)
Muzyka
(530)
Kultura
(521)
Uczniowie
(519)
Literatura młodzieżowa polska
(518)
Powieść francuska
(504)
Dramat polski
(490)
Zarządzanie
(485)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(466)
Geografia
(464)
Psychoterapia
(421)
Polityka międzynarodowa
(416)
Oświata
(413)
Powieść rosyjska
(411)
Marksizm
(405)
Warszawa
(402)
Praca
(400)
Antologie
(380)
Żydzi
(378)
Życie codzienne
(377)
Rośliny
(372)
Prawo
(370)
Polacy za granicą
(364)
Nauka
(351)
Przyjaźń
(348)
Matura
(344)
Przyroda
(341)
Unia Europejska
(340)
Socjologia
(339)
Zwierzęta
(335)
Powieść niemiecka
(333)
Podręczniki dla szkół podstawowych
(332)
Materiały pomocnicze dla szkół
(329)
Poradniki dla nauczycieli
(324)
Osobowość
(322)
Rolnictwo
(311)
Metody nauczania
(305)
Polityka
(305)
Encyklopedie
(300)
Etyka
(299)
Materiały konferencyjne
(297)
Psychologia społeczna
(291)
Uczenie się
(291)
Dzieci
(290)
Podręczniki dla szkół ponadgimnazjalnych
(290)
Tematy i motywy
(287)
Język francuski
(285)
PZPR
(284)
Politycy
(279)
Film
(275)
Komputery
(275)
Teatr polski
(272)
Uczucia
(272)
Władcy
(270)
Środowisko człowieka
(266)
Gatunek
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Bibliografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Wieruszów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 24536 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej