Przemysł rolno-spożywczy
Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(19)
Forma i typ
Książki
(19)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(25)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
bibl. Sieradz
(11)
filia Poddębice
(1)
filia Wieruszów
(3)
filia Pajęczno
(1)
filia Łask
(2)
filia Wieluń
(1)
filia Zduńska Wola
(7)
Czytelnia bibl. Sieradz
(1)
Czytelnia filii Poddębice
(1)
Czytelnia filii Wieruszów
(1)
Czytelnia filii Zduńska Wola
(1)
Autor
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(4)
Banecki Henryk
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Drewniak Emil
(1)
Drewniak Teresa
(1)
Dunn Elizabeth C. (1968- )
(1)
Dąbrowski Miłosz (technolog żywności)
(1)
Dłużewski Mieczysław
(1)
Jakubczyk Tadeusz
(1)
Kamiński Włodzimierz (1924- )
(1)
Korzemski Jerzy Wojciech
(1)
Kosewska Lidia
(1)
Kumider Jan
(1)
Lesiów Tomasz
(1)
Lewicki Piotr Paweł
(1)
Moskal Maria
(1)
Ost David (1955- )
(1)
Ostrowski Tomasz
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Poczta Walenty (1955- )
(1)
Saadi Younes
(1)
Sadura Przemysław (1977- )
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Słowińska Halina
(1)
Temple Nicola
(1)
Wojtkowska Danuta
(1)
Zielnica Jerzy
(1)
Łoś Janusz (1888-1982)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(19)
Język
polski
(18)
Odbiorca
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Polska
(3736)
Powieść polska
(3634)
Język polski
(2426)
Podręczniki akademickie
(2271)
Literatura polska
(2018)
Przemysł rolno-spożywczy
(-)
Matematyka
(1871)
Poezja polska
(1839)
Dziecko
(1340)
Pamiętniki polskie
(1227)
Język niemiecki
(1172)
Język angielski
(1134)
Fizyka
(1085)
Wydawnictwa popularne
(1068)
Historia
(1019)
Opowiadanie polskie
(1011)
Kobieta
(960)
Nauczanie początkowe
(953)
Pisarze polscy
(948)
Szkolnictwo
(921)
Podręczniki
(910)
Wychowanie
(907)
Wychowanie w rodzinie
(887)
Wojsko
(873)
Literatura
(863)
Pedagogika
(861)
Filozofia
(847)
Rodzina
(822)
Powieść amerykańska
(818)
Publicystyka polska
(750)
Wojna 1939-1945 r.
(733)
II wojna światowa (1939-1945)
(730)
Biografie
(722)
Sztuka
(711)
Powieść angielska
(709)
Język rosyjski
(708)
Chemia
(698)
Relacje międzyludzkie
(685)
Młodzież
(682)
Nauczyciele
(680)
Miłość
(657)
Wychowanie przedszkolne
(651)
Przedsiębiorstwo
(640)
Biologia
(634)
Nauczanie
(613)
Psychologia
(595)
Technika
(541)
Muzyka
(530)
Kultura
(521)
Literatura młodzieżowa polska
(519)
Uczniowie
(517)
Powieść francuska
(504)
Dramat polski
(490)
Zarządzanie
(483)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(466)
Geografia
(464)
Psychoterapia
(418)
Polityka międzynarodowa
(415)
Oświata
(413)
Powieść rosyjska
(411)
Marksizm
(405)
Warszawa
(403)
Praca
(398)
Antologie
(381)
Żydzi
(379)
Rośliny
(372)
Prawo
(370)
Życie codzienne
(368)
Polacy za granicą
(363)
Nauka
(350)
Matura
(344)
Przyjaźń
(342)
Przyroda
(341)
Unia Europejska
(340)
Socjologia
(339)
Powieść niemiecka
(335)
Zwierzęta
(333)
Podręczniki dla szkół podstawowych
(332)
Materiały pomocnicze dla szkół
(329)
Poradniki dla nauczycieli
(324)
Osobowość
(318)
Rolnictwo
(311)
Polityka
(305)
Metody nauczania
(304)
Encyklopedie
(300)
Etyka
(299)
Materiały konferencyjne
(297)
Uczenie się
(291)
Podręczniki dla szkół ponadgimnazjalnych
(290)
Psychologia społeczna
(290)
Język francuski
(287)
Tematy i motywy
(287)
PZPR
(284)
Dzieci
(283)
Politycy
(278)
Film
(276)
Komputery
(275)
Teatr polski
(272)
Władcy
(266)
Środowisko człowieka
(266)
Astronomia
(265)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Case study (studium przypadku)
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
19 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia bibl. Sieradz
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 28198-Czyt. (1 egz.)
Czytelnia filii Poddębice
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17095-Czyt. (1 egz.)
Czytelnia filii Wieruszów
Brak informacji o dostępności: sygn. 12599-Czyt. (1 egz.)
Czytelnia filii Zduńska Wola
Brak informacji o dostępności: sygn. 17684 - Czyt. (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78886 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21103 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 123986 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego / Włodzimierz Kamiński. - Wyd. 3 uzup. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1984. - 230, [2] s. : mapy, rys., wykr. ; 24 cm.
Indeks ISBN : 83-204-0590-4
Bibliogr. s. 226-229
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61310 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd.4 popr. i uzup. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1974. - 359 s. : rys., wykr. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 11974 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13605 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd.7 popr. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1982. - 394 s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Indeks ISBN : 83-204-0440-1
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22512, 22513, 22440, 34747 (4 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd.10 popr. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1995. - 352, [4] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Indeks ISBN : 83-204-1829-1
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35891 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Łask
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25483 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112124 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach [113]-124.
W monografii opisano stan wiedzy i stopień zaawansowania badań nad innowacyjnymi technologiami stosowanymi w przemyśle żywnościowym - opakowaniami aktywnymi i inteligentnymi, RFID oraz powłokami i foliami jadalnymi. Międzynarodowa wymiana produktów żywnościowych skłania do tego, by wydłużać trwałość produktów żywnościowych, często przemieszczanych z jednego kontynentu na drugi. Dąży się do tego, aby dzięki technologiom pakowania zapewnić jakość i bezpieczeństwo tych produktów, a poprzez technologię RFID mieć pełną informację o produkcie żywnościowym w łańcuchu logistycznym. [od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126059 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks ISBN : 83-204-0391-X
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50855, 50854 (2 egz.)
filia Wieruszów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 15866 (1 egz.)
filia Zduńska Wola
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9888, 14315 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41227 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 118492 (1 egz.)
filia Poddębice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34037 (1 egz.)
filia Wieruszów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22843 (1 egz.)
filia Pajęczno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21857 (1 egz.)
filia Łask
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30820 (1 egz.)
filia Wieluń
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35186 (1 egz.)
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43179 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33117, 33116 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Na okładce: Z języka greckiego: sitos (jedzenie) + topos (miejsce).
Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. [ze wstępu]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 124965 (1 egz.)
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47495 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Bibliografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Wieruszów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 24536 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej