Technologia żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
wypożyczone
(3)
Placówka
bibl. Sieradz
(1)
filia Poddębice
(1)
filia Wieruszów
(2)
filia Pajęczno
(1)
filia Łask
(1)
filia Wieluń
(1)
filia Zduńska Wola
(4)
Autor
Reps Arnold
(2)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(1)
Bednarski Włodzimierz
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Galiński Grzegorz
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Grajek Włodzimierz (1946- )
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Moskal Maria
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Temple Nicola
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(5)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Polska
(3736)
Powieść polska
(3634)
Język polski
(2426)
Podręczniki akademickie
(2271)
Literatura polska
(2018)
Technologia żywności
(-)
Matematyka
(1871)
Poezja polska
(1839)
Dziecko
(1340)
Pamiętniki polskie
(1227)
Język niemiecki
(1172)
Język angielski
(1134)
Fizyka
(1085)
Wydawnictwa popularne
(1068)
Historia
(1019)
Opowiadanie polskie
(1011)
Kobieta
(960)
Nauczanie początkowe
(953)
Pisarze polscy
(948)
Szkolnictwo
(921)
Podręczniki
(910)
Wychowanie
(907)
Wychowanie w rodzinie
(887)
Wojsko
(873)
Literatura
(863)
Pedagogika
(861)
Filozofia
(847)
Rodzina
(822)
Powieść amerykańska
(818)
Publicystyka polska
(750)
Wojna 1939-1945 r.
(733)
II wojna światowa (1939-1945)
(730)
Biografie
(722)
Sztuka
(711)
Powieść angielska
(709)
Język rosyjski
(708)
Chemia
(698)
Relacje międzyludzkie
(685)
Młodzież
(682)
Nauczyciele
(680)
Miłość
(657)
Wychowanie przedszkolne
(651)
Przedsiębiorstwo
(640)
Biologia
(634)
Nauczanie
(613)
Psychologia
(595)
Technika
(541)
Muzyka
(530)
Kultura
(521)
Literatura młodzieżowa polska
(519)
Uczniowie
(517)
Powieść francuska
(504)
Dramat polski
(490)
Zarządzanie
(483)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(466)
Geografia
(464)
Psychoterapia
(418)
Polityka międzynarodowa
(415)
Oświata
(413)
Powieść rosyjska
(411)
Marksizm
(405)
Warszawa
(403)
Praca
(398)
Antologie
(381)
Żydzi
(379)
Rośliny
(372)
Prawo
(370)
Życie codzienne
(368)
Polacy za granicą
(363)
Nauka
(350)
Matura
(344)
Przyjaźń
(342)
Przyroda
(341)
Unia Europejska
(340)
Socjologia
(339)
Powieść niemiecka
(335)
Zwierzęta
(333)
Podręczniki dla szkół podstawowych
(332)
Materiały pomocnicze dla szkół
(329)
Poradniki dla nauczycieli
(324)
Osobowość
(318)
Rolnictwo
(311)
Polityka
(305)
Metody nauczania
(304)
Encyklopedie
(300)
Etyka
(299)
Materiały konferencyjne
(297)
Uczenie się
(291)
Podręczniki dla szkół ponadgimnazjalnych
(290)
Psychologia społeczna
(290)
Język francuski
(287)
Tematy i motywy
(287)
PZPR
(284)
Dzieci
(283)
Politycy
(278)
Film
(276)
Komputery
(275)
Teatr polski
(272)
Władcy
(266)
Środowisko człowieka
(266)
Astronomia
(265)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Biotechnologia żywności / praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa. - Wydanie 2 zmienione - 1 dodruk (PWN) - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2017. - 498 stron : ilustracje ; 24 cm.
Biotechnologia jest zaliczana do najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w nadchodzącym wieku będzie miała znaczący wpływ na zdrowie i długość życia człowieka. Oto książka, w której w sposób syntetyczny i kompletny przedstawiono najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, a zwłaszcza:: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów, np. kultur starterowych i enzymów w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, spirytusowym, owocowo-warzywnym i mięsnym; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi; główne kierunki stosowania biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności; problemy związane z biotechnologią otrzymywania ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów. Podręcznik ten jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. [http://medbook.com.pl/].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47236 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
bibl. Sieradz
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116147 (1 egz.)
filia Poddębice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33269 (1 egz.)
filia Wieruszów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22382 (1 egz.)
filia Pajęczno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21275 (1 egz.)
filia Łask
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29236 (1 egz.)
filia Wieluń
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34487 (1 egz.)
filia Zduńska Wola
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 41632 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46810 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Bibliografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Wieruszów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 24536 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
filia Zduńska Wola
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47496 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej