135830
Book
In basket
(Chemia wokół Nas)
Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych. [od wydawcy]
Availability:
bibl. Sieradz
There are copies available to loan: sygn. 125213 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 69-71.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again