135830
Book
In basket
Farmagedon : rzeczywisty koszt taniego mięsa / Philip Lymbery, Isabel Oakeshott ; przełożył Ryszard Oślizło. - [Wydanie 2]. - Białystok : Mova, 2020. - 388 stron : ilustracje, mapy, wykresy ; 24 cm.
Autorzy odbyli trwającą trzy lata podróż, by dowiedzieć się, jak produkowana jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Odwiedzili między innymi Stany Zjednoczone, Chiny, Peru i Tajwan, gdzie przyjrzeli się pracy mleczarni, fabryk i rzeźni. Dzięki temu książka zawiera pełny i rzetelny opis procesu produkcji. Wyjaśnia między innymi, jak uzyskiwana jest pasza dla zwierząt hodowlanych, dlaczego rutynowo podaje im się antybiotyki i w jaki sposób firmy pozbywają się odpadów poprodukcyjnych. Wszystko to składa się na obraz przemysłu nie tylko skrajnie okrutnego, ale też niezwykle marnotrawnego i szkodliwego zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i dla środowiska. [od wydawcy]
Availability:
bibl. Sieradz
There are copies available to loan: sygn. 125507 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Farmageddon : the true cost of cheap meat, 2014.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again